Vrijwel alle ouders die meegedaan hebben aan de Kindmonitor van de GGD regio Zuid-Holland Zuid geven aan dat de gezondheid van hun kind (zeer) goed is (96,4%). Aan de monitor deden ruim 7000 ouders mee met een kind in de leeftijd van een half jaar tot en met twaalf jaar. Zij hebben daarbij onder meer vragen beantwoord over de mogelijke gevolgen van de coronaperiode.
Op een schaal van 1 tot en met 10 van ervaren stress (met cijfer 1 als geen ervaren stress tot cijfer 10 als extreme stress) ervaarde 30% van de ouders/verzorgers tijdens de coronaperiode veel stress (cijfer 7 of hoger). Volgens de ouders had 14% van kinderen van 4 tot 12 jaar veel stress tijdens de Corona pandemie.
Bij de meeste kinderen van 4-12 jaar (91%) is niets veranderd in het eetgedrag tijdens de coronaperiode. Een kwart van de kinderen van 4-12 jaar is minder gaan bewegen tijdens de coronatijd. 59% sprak vrienden/vriendinnen minder vaak tijdens de coronaperiode.
Ten opzichte van vier jaar geleden zijn er minder gezinnen waarbij er geen betaald werk is (3% vs. 5 %). Ook is het percentage gezinnen afgenomen, waarin men moeite heeft met rondkomen (9% vs. 11%). Minder ouders geven in 2021 aan dat geldgebrek een belemmering is bij verschillende activiteiten of gebeurtenissen, zoals nieuwe kleding kopen of lid worden van een vereniging.
In gezinnen met laag opgeleide ouders is het beeld minder gunstig: er is vaker geen betaald werk (9% vs. 1%) en één op de vijf gezinnen waarbij ouders laag zijn opgeleid heeft (enige) moeite met rondkomen. Door de pandemie is dit bovendien verslechterd: meer ouders met een laag opleidingsniveau geven aan dat hun financiële situatie is verslechterd tijdens de coronaperiode; 13% geeft aan dat ze nog wel rondkomen en 3% heeft sindsdien moeite met rondkomen.
De regionale en gemeentelijke cijfers van de GGD regio Zuid-Holland Zuid zijn te vinden op www.hoegezondiszhz.nl